Petek Vanaları Ayarı Nasıl Yapılır? (Reglaj Ayarı)
Kali Tesisat Dürüst ve Kaliteli Hizmet
Petek vanaları ayarı nasıl yapılır? Peteklerle ilgili öğrenmek istediğiniz nelerdir? Reglaj ayarını nasıl yaparsınız? Aklınıza taktığınız soruları cevaplamadan önce sizi birkaç konuda UYARMAK istiyoruz.
Tesisat piyasasında uzman insan sorunu yok. Profesyonel şirket sorunu yok. Fakat yalancı, sahtekar ve dolandırıcı pek çok insan bu sektörde insanları kandırır. Hem de türlü türlü yollarla bu kandırmayı yaparlar. Üstelik bir de üstüne teşekkür alırlar. İŞTE dürüstlüğü kural edinen Kali Tesisat size bu ustalar hakkında bilgi verecek. Aşağıdaki yazımızda bu sahtekarlıkları ifşa ediyoruz.
Aslında çoğu insanın bildiği fakat uygulamadığı reglaj ayarı sandığınız kadar zor bir işlem değildir. Sadece radyatör ayarları ile küçük bir oynama yaparak bu işlemi kolaylıkla yaparsınız. Kombinize en yakın radyatör musluklarını kısınız. Sonrasında uzaktakilerin açılmasını sağlayacaksınız. Bu işleme reglaj ayarı denir.
Petek Vanası Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda reglaj ayarı yani diğer bir deyişle petek vanası ayarı nasıl yapılır onlara değineceğiz. İlk olarak reglaj ayarını nasıl yaparsınız onu maddeler halinde kısaca anlatalım.
- Evinizde kombiye en yakın olan petekleri ve uzak olan peteklere kadar sıralayınız.
- Her zaman en çok ısınan petek kombiye daha yakın olandır. Su giriş vanasını tam olarak kapanmayacak şekilde ayarlayın.
- Sonrasında ikinci peteği ilk peteğe çok az farkla açık olacak şekilde ayarlayın.
- Sırası ile bütün vanaları bir diğerinden az farkla açık olacak şekilde ayarlayın.
- Son vanaya geldiğinizde ise su giriş vanasının tamamen açık olduğuna dikkat edin.
- Kısa bir süre bekleyerek petek ısılarını kontrol edin.
- Şayet hepsi eşit bir şekilde ısınmamış ise küçük ayarlamalar yaparak eşitlemeye çalışın.
- Böylelikle petek reglaj ayarını tamamlamış olacaksınız.
Bir de peteklerinizin alt kısmı sıcak fakat üst kısımları halen soğuk ise bu durumda peteklerin havasını almanız gerekir. Tam tersi oluyor ise de bu defa peteklerinizin alt kısımlarında balçıklanma ya da çamurlaşma meydana gelme ihtimali vardır. Bu nedenle petek temizliği yaptırmanız gerekir.
Petek Vanaları Ayarı Nasıl Yapılır? sorusuna cevap aldıysanız şimdi neden sorusuna geçelim.
Reglaj Ayarı Neden Yapılmalı?
Reglaj ayarının yapmanın birçok nedeni vardır. Şimdi sizlere reglaj ayarı neden yapmalısınız ve bu sorunu kolay bir şekilde nasıl aşmanız gerektiğini maddeler halinde sıralayacağız.
- Doğalgaz petek ayarlarının yapılması evinizdeki bütün peteklerin eşit derecede ısınmasını sağlar.
- Reglaj ayarı doğalgaz sarfiyatını azaltır
- Kombi içindeki sirkülasyon pompası, kombiye uzak olan peteklere su iletecek kadar yeterli olmuyor ise o zaman da reglaj ayarı yapmalısınız.
Petek vana ayarı yaparken bilmeniz gerekenler:
Peteklerde sıcak su giriş ve çıkışı olmak üzere iki vana bulunmaktadır. Çoğunlukla sıcak su vanası üst kısımdadır. Bazen de biri sağda biri solda olacak şekilde alt kısımda olma ihtimali vardır.
Reglaj ayarı yapıldığı zaman su çıkış vanası tamamen açık kalır. Kalorifer peteği hangi vanadan kısılır? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Hemen cevabını verelim. Doğalgaz petek vanası ayarı üst vanadan ayarlanmaktadır. Alt vanadan da reglaj ayarı yapmakta sıkıntı yoktur. Fakat üst vanadan ayar yaparsanız peteklerin sıcaklık kontrolü daha kolay yaparsınız.
Müşterilerimizden gelen bir diğer soru ise petek vanalarını tamamen kapatmak kombiye zarar verir mi sorusu olmuştur. Petek vanalarının tamamen kapatılması kombi ya da pompasına zarar vermez.
Doğalgaz peteklerinin açılması ise oldukça kolaydır. Kalorifer peteğini saat yönünün tersine çevirdiğinizde açarsınız. Sağa doğru çevirdiğinizde ise kapatırsınız.
Kombiden Tasarruf Sağlamak İçin Ne Yapılmalı
Kombinizin daha tasarruflu olması için yapmanız gerekenleri yazımızın devamında maddeler halinde sizler için sıraladık. Şimdi dilerseniz bunlara bir göz atalım:
- Düzenli olarak her yılın eylül ya da ekim aylarında kombi bakımını yatırmalısınız.
- Düzenli bir şekilde petek temizliği yaptırmalısınız.
- Kombinizin basınç ayarı 1,5-2 bar seviyesinde olmalı.
- Ayrıca %40 tasarruf sağlamak için bina dış cephe yalıtımı yaptırmak gerekir.
- Dış cephe yapma gibi bir imkan yoksa radyatörlerin arka kısmına ısı yalıtım levhası koymanızı tavsiye ederiz.
- Eşyaları peteklerin önünü kapatacak şekilde bırakmamalısınız.
- Kapı ve pencereleriniz pvc doğrama ve çift cam ise %15 tasarruf sağlamış olursunuz
- Gece perdeleri peteklerin üzerine gelmeyecek şekilde kapatırsanız da tasarruf sağlarsınız.
- Son olarak oda termostatı kullanımı ise her bir derece fark ile size %4 tasarruf sağlayacaktır.
Petek Vanaları Ayarı Nasıl Yapılır? Sorusuna cevap aldınız mı? Almadıysanız bizi arayın. Sizi bilgilendirelim.
Kali Tesisat firması olarak sizlere hizmet vermekten mutluluk duymaktayız. Petek temizliği ve her türlü tesisat sorunlarınız için 0542 634 5537/0532 631 5537 numaralarımızdan bizimle iletişime geçerek servis talep edebilirsiniz.