Merkezi Sistemde Termostatik Vana Kullanımı
Merkezi sistemde termostatik vana kullanımı ile ilgili sorularınız mı var? Fakat bu sorundan önce sizi birkaç konuda bilgilendirmek isteriz.
Türkiye’de her an su tesisatçısı bulursunuz. Bunların çoğu da uzmandır. Ayrıca profesyoneldir. Üstelik hepsi de teknolojik cihazlara sahiptir.
Fakat bu ustaların ya da şirketlerin büyük çoğunluğunun bir sıkıntısı vardır. Dürüstlük sorunu. Bu sorunu da ve ustaların yaptığı hileleri de burada yazdık. Okuyunuz. Sonra okutturunuz.
Termostatik Vana Nedir ve Nasıl Tasarruf Sağlar?
Termostatik Radyatör Vanası (TRV), radyatörlü ısıtma sistemlerinde manuel radyatör vanalarının yerini alarak otomatik kontrol sağlayan bir cihazdır. Bu vana, sıcaklık algılayıcı ve vana gövdesinden oluşur. TRV, oda sıcaklığını sürekli olarak izler. Merkezi sistemde termostatik vana kullanımı yazımıza devam ediyoruz. Ayrıca kullanıcı tarafından belirlenen sıcaklıkta sabit tutmak için radyatöre giden suyun miktarını otomatik olarak ayarlar. Bu sayede, oda sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında radyatöre giren sıcak suyun akışı durdurulur, sıcaklık düştüğünde ise yeniden su akışına izin verilir.
Termostatik vanalar, evinizde ideal bir sıcaklık sağlayarak konforu artırırken, gereksiz ısınmayı engelleyerek enerji tasarrufu sağlar. Oda sıcaklığındaki her 1°C’lik artış, enerji tüketimini %6 oranında artırır. Bu vanalar, dış ve iç kaynaklardan gelen ısıyı algılayarak, oda sıcaklığının gereksiz yere artmasını önler ve bu yolla %30’a varan enerji tasarrufu sağlar.
Doğru Tercih ve Kullanım Önerileri
Merkezi Sistemde Termostatik Vana Kullanımı
Termostatik Radyatör Vanası seçerken, A sınıfı enerji sertifikasına sahip ürünler tercih edilmelidir. Bu, hassas sıcaklık kontrolü ve enerji tasarrufu açısından önemlidir. Ayrıca, merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S standartlarına uygun vanalar kullanılmalıdır.
Vananın üzerinde yer alan rakamlar, oda sıcaklığını ayarlamanıza yardımcı olur. İdeal konfor sıcaklığını bulmak için vananın ayarını her gün 1°C düşürerek test ediniz. Ancak, bu ayarların dış ortam sıcaklığındaki +/-5°C’lik değişimlerde yapmanızı öneririz.
Enerji Tasarrufu İçin Alınabilecek Tedbirler
Enerji tasarrufu sağlamak için öncelikle doğru havalandırma yapın. Sonra pencereleri kısa süreliğine tamamen açın. Ayrıca, pencere ve kapılar iyi izole edilerek %5’e varan enerji tasarrufu elde edilir. Radyatörlerin etrafının en az 15 cm boş bırakılması, verimli çalışmaları için önemlidir. Perdelerin radyatörlerin hava sirkülasyonunu engellememesi de bir diğer önemli noktadır. Merkezi sistemde termostatik vana kullanımı yazımızı sonlarına gelmekteyiz.
Gece sıcaklıklarını düşürmek, kullanılmayan odaların peteklerini kapatmaktan ziyade, bu odaların sıcaklığını minimum 15°C’de tutmak daha faydalıdır. Kış aylarında hava nemlendiricisi kullanmak, daha düşük sıcaklıklarda bile konfor sağlar ve hem sağlığınız hem de mobilyalarınız için faydalıdır.
Enerji tasarrufu için oda sıcaklığına dikkat edilmelidir. Örneğin, oda sıcaklığını 1°C düşürmek %6-15 arasında enerji tasarrufu sağlar. Oda sıcaklığını 23°C’den 22°C’ye düşürmek %6, 21°C’ye düşürmek %12, 20°C’ye düşürmek ise %18 enerji tasarrufu sağlar.
Bu önerilerle, ısıtma maliyetlerini düşürmek ve enerji tasarrufu yapmak mümkündür. Termostatik vanalar, hem konforlu bir yaşam alanı sunar hem de enerji verimliliğini artırır.