Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır? Peteklerden daha iyi nasıl verim alırsınız? Petekleri kaç yılda bir temizlemek gerekir? Bu sorularınızın hepsine yanıt vereceğiz. Fakat öncesinde sizi UYARMAK istiyoruz.
Türkiye’de yetişmiş kalifiye eleman veya usta sorunu yoktur. Fakat onurlu usta sorunu vardır. Evinize gelip bin türlü numarayla sizi dolandırırlar. Haberiniz bile olmaz. Kali Tesisat ailesi olarak sizi bu konularda uyarmak için bir yazı yazdık. Buyrun okuyunuz. Okutturunuz. Kesinlikle faydasını göreceksiniz.
Kalorifer peteklerinin havasını almak için tesisat ustası çağırmanıza dahi gerek yoktur. bunun için basit ama dikkat isteyen bir çözüm vardır. Şunu da belirtmek isteriz ki her ısıtma sisteminin havasını almanın farklı yöntemleri bulunmaktadır. Şimdi peteklerin havası nasıl alınır? birlikte bakalım.
Panel Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır?
Genellikle binalarımızı ısıtmak için iki sistem kullanırız. Biri kalorifer diğeri ise yerden ısıtma sistemidir. Ancak dairelerde kalorifer ısıtma sistemleri tercih edilmektedir. Kullanılan bu sistem odaların ısınması için yeterli olacaktır.
Kış ayları yaklaştığında peteklerinizi çalıştırmaya başlayacaksınız. Fakat peteklerin havasını almazsanız üst kısımlarında ısınma problem yaşarsınız. Ayrıca kombi çalıştığında bu sorunun bütün peteklerde ya da birkaç petekte olma ihtimali yüksektir.
Bu sorunların nedeni peteğinizin hava yapmış olmasıdır. Kalorifer peteklerinin hava alma yeri genellikle peteğin sağ üst köşesinde olur. Bu parçanın adı da purjör kör tapadır. Peteğin havasını alma işlemini purjör kör tapa yerinden yapmalısınız.
Hava alma işlemini gerçekleştirmeden önce purjör vanasının altına mutlaka bir kap tutmalısınız. Peteğin içerisindeki bütün havanın çıkmasını sağlamak için purjör vanasını yavaş yavaş gevşetmeli ve havanın çıkmasını sağlamalısınız.
Hava alma işleminin ardından vanadan su akacaktır. O sırada purjör vanasını kapatınız. Bu işlem bittiğinde kalorifer peteği havası alma işlemini tamamlamış olacaksınız.
Döküm Kalorifer Peteklerinin Hava Alma Yöntemi Nedir?
Döküm peteklerin kalorifer havası nasıl alınır? sorunuzun cevabı şudur: Panel peteklerde bulunan purjör vanaları döküm peteklerde de bulunur. Fakat eski tarz petek olduklarından görünmeyebilir.
Döküm peteklerde aşırı boya yüzünden purjör vanaları kaybolmuş ya da deliği tıkalı olabilme ihtimali de vardır. Bu tür durumlarda özel purjör tapaları satın alarak eski tapayı söküp yeni tapayı takabilirsiniz. Sonrasında ise radyatörden üst vanayı kapatarak petek havasını alabilirsiniz.
Ancak, yeni tapalardan bulamaz iseniz bu defa üst vanadan peteğin havasını almanız gerekecektir. Bu işlem de ise üst vananın rekorunu gevşeterek peteklerin havasını alabilirsiniz.
Böylelikle döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Unutmamanız gereken nokta ise, hava alma işleminde mutlaka üst vana kapatılır alt vana ise açık bırakılır.
Alüminyum Kalorifer Peteği Havasını Alma Yöntemi
Bu yöntemde ise alurad peteklerde hava alma işlemi panel radyatörlerinin havasının alınması ile aynıdır. Fakat alurad petekler diğer peteklere nazaran hassas olduklarından biraz daha özen ve dikkat gerektiren bir işlemdir. Bu işlem esnasında ise kombinizin açık olması gerekir.
Peteklerin Havası Ne Zaman Alınır?
Genellikle kombi kitapçığında petek havası alınırken kombinin kapalı olması önerilmektedir. Fakat kombi açık olduğunda da hava alma işlemi gerçekleşebilir. Kombi açık olduğu an hava alma işlemi gerçekleşir ise bir kişi de kombinin başında durmalıdır.
Peteklerin havasının alındığı esnada kombi başında bekleyen kişi basınç düştüğü an su takviyesi yapmalıdır. Bu işlem aynı oranda yapılmalıdır aksi halde kombi arıza verebilir ve çalışmayı durdurur.
Kombiniz arıza kodu verdiği zaman peteklerin tamamının havası alınır ve su takviyesi yapıldıktan sonra kombiyi tekrar çalıştırabilirsiniz.
Peteklerin Hava Yapmasının Nedeni
Peteklerin hava yapmasının nedeni tesisatlarınızın ilk yapıldığı an boru içerisinde kalan havadan kaynaklı olduğunu bilmenizi isteriz. Boru içerisinde kalan hava kombinin çalışması ile peteklerde birikmeye başlar.
Zaman içerisinde peteklerde biriken hava peteklerin ısınmasını engellemektedir. Diğer bir neden ise tesisat sisteminde su değişimi yapıldığı zaman boru içine giren havadan kaynaklıdır.
Peteğin Hava Yaptığını Nasıl Anlarsınız?
Peteklerin hava yaptığını anlamanın yolu çok basittir. Bunun için yapmanız gereken peteğin üst kısmına elinizi dokundurmak olacaktır. Peteklerin üst kısmında soğukluk ya da alt kısmında sıcaklık var ise ki bu durum tam tersi de olabilir o zaman peteklerde hava olduğunu anlayabilirsiniz.
Bazen peteklerin hava yapması önemsiz olabilir, fakat unutmamalısınız ki, petek hava yaptığında kombiniz gereksiz yere enerji harcamakta ve petekleriniz sağlıklı bir şekilde ısınamamaktadır.
Yerden Isıtma Sisteminin Havasının Alınmasının Yöntemi
Genellikle yerden ısıtma sistemlerinde petek bulunmamaktadır. Isı zeminden geçen borulardan elde edilir. Zeminden geçen borular, kolektör adı verilen ortak bir noktada toplanmaktadır.
Yerden ısıtma sistemi hava yaptığında bu havalar kolektör de birikir ve aynı peteklerde olduğu gibi purjör vanasından alınmaktadır.
Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır? Sorusuna cevap aldınız mı? Almadıysanız bizi arayın. Gerekli desteği verelim.
Sizlerde petekleriniz ile ilgili sorunlar yaşıyor iseniz 0542 634 5537/0532 631 5537 iletişim numaralarımızdan bizleri arayarak servis talep edebilirsiniz.