Yerden Isıtma Sistemi Yarar ve Zararları Nelerdir?
Kali Tesisat Dürüst ve Kaliteli Hizmet
Yerden Isıtma Sistemi Yarar ve Zararları Nelerdir? Ne tür mekanlarda bu sistemi kullanmalıyız? Bu soruların hepsine cevap vereceğiz. Fakat öncesinde sizi UYARMAK istiyoruz.
Türkiye’de pek çok alanın ustası vardır. Su, elektrik, doğalgaz bunlardan birkaçıdır. Bizim alanımız olan su tesisatının pek çok ustası vardır. Bu ustalar işlerini iyi bilir. Hatta o kadar iyi bilirler ki sizi fena şekilde dolandırırlar. İŞTE biz Kali Tesisat olarak ustaların bu hilelerine karşı koruyacağız. Nasıl mı? Buyrun. Yazımızı okuyun. Göreceksiniz.
Su kaçağı ustalarının yaptıkları hileler
Yerden ısıtma sistemlerinin yararları kadar zararları da oldukça fazladır. Saymakla bitmeyecek birçok faydasını ya da zararını bulabiliriz. Fakat yerden ısıtma sistemlerinin yarar ve zararlarını saymaya kalksak birçok madde karşımıza çıkar.
Öncelikle yerden ısıtma sisteminin ne olduğunu söyleyelim. Yerden ısıtma sistemi mekan zeminine döşenen kablo ya da borular sayesinde bulunduğunuz mekanın ısınmasını sağlayan ısıtma sistemi yöntemidir.
Yerden Isıtma Sistemi Yarar ve Zararları Nelerdir?
Bu sistemin avantaj ve dezavantajlarını söylemeden önce yerden ısıtma çeşitlerini yazacağız.
Yerden Isıtma Sisteminin Çeşitleri
- Sulu boru ile yerden ısıtma
- Elektrik kablusu ile yerden ısıtma
- Karbon film ile yerden ısıtma
Sulu Boru ile Yerden Isıtma
Yerden ısıtma sistemlerinin ilki sulu boru ile yerden ısıtma sistemidir. Ustalar yapılarınız inşaat ya da tadilat halindeyken zemine borular döşer. Sonrasında ise şap atarlar.
Daha sonra boru uçları bir kolektör de toplar ve kolektörün bulunduğu yerden mekanın istediğiniz bölümlerini açar ve kaparlar.
Elektrik Kablosu ile Yerden Isıtma
Bu sistemi genellikle orta ve küçük çaplı binalarda tercih ederler. Firmaların elektrik kablosu ile yerden ısıtma sistemini döşediği alanlar ise, kış bahçeleri, hamamlar ve kapalı balkonlardır.
Bu sistem ile genellikle döşeme altına döşenen kablolar mekanın ısınmasını sağlar. Bu sistem elektrik ile çalışan bir sistemdir.
Karbon Film ile Yerden Isıtma
Bu sistem de elektrik kablolu sistemde olduğu gibi enerji kaynağı olarak elektrik kullanılmaktadır. Karbon film sistemi halı altına döşenir ve elektrik ile ısıtma sağlanır.
Yerden Isıtma Sisteminin Faydaları Nelerdir?
- Yerden ısıtma sistemi alternatif enerji kaynaklarına uyumlu, güneş enerjisi ya da ısı pompası ile ekonomik ısınma sağlar.
- Radyatörlü sistemlerde olduğu gibi yıllık bakıma ihtiyaç duyulmaz.
- Mekanın mimari yapısını etkilemez ve radyatörlü sistemlerde eşyalar radyatörün önünü kapatmadığından alttan ısıtma sistemlerinde böyle sorunlarla karşılaşmazsınız.
- Zeminden ısıtma ise çocuklu evlerde parke ya da fayansların soğuk olmaması için uygulanan bir sistemdir.
- Yerden ısıtma sistemlerinde 27-28 derece taban sıcaklığı ayarlandığında toz kalkması söz konusu dahi değildir.
- Hava sirkülasyonunun olmaz. Böylece tozlanma geç yaşanır.
- En güvenli ısıtma sistemlerinden biri de yerden ısıtma sistemleridir. Borularının tek parça olmasından dolayı herhangi bir sorun yaşanmaz.
- Bina ömrü ile aynı ömürde olması için kaliteli malzeme tercih edilmelidir.
- En sağlıklı ısıtma sistemlerdendir.
- Düşük sıcaklık ile ısınma sağladığından oldukça ekonomiktir.
Yerden Isıtma Sistemlerinin Zararları Nelerdir?
- Geç ısınan bir sistem olduğundan 4-5 saat öncesinden sistemi devreye sokmak gerekir.
- Isınmanın geç gerçekleşmesinden dolayı sistemi sürekli açık tutmak zorundasınız.
- Bakteri oluşumuna elverişlidir. Çünkü bu sistem 50 derecenin üstüne çıkmaz. Bakteriler zaman içerisinde sistemin tamamına yayılarak ısınma sorunları yaşamanıza neden olur.
- Zeminden ısıtma eşyalarınızın tabanlarına da zarar verebilir. Bu nedenle eşyalarınızın zemin ile temasını engellemeniz gerekir.
- Yerden ısıtma sisteminin bir diğer dezavantajı ise – dairenizin tamamının zemin kısmı radyatör görevi gördüğünden – halı ve eşya yoğunluğunuz ısı verimini düşürebilir. Bu nedenle zemini mümkün olduğu kadar çok çıplak bırakmak gerekir.
Yerden ısıtma sistemi yapıldığı ilk andan itibaren 4-5 yıl bakım gerektirmez. Sonrasında ise 2 yılda bir periyodik bakım yapmanız gerekir.
Biraz önce söylediğimiz gibi yerden ısıtma sistemi düşük ısıda ısınma sağladığından bakteri oluşumuna elverişlidir. Bu nedenle kimyasallar ile bakımı yapılarak bakteri oluşumunun önüne geçilebilir.
Yerden Isıtma Sistemi Yarar ve Zararları Nelerdir? Sizi yazdığımız yazı tatmin etmediyse bizi arayın. Tüm sorularınıza severek cevap verelim.