Petek Temizliği

Hidrofor Nedir? Nasıl Çalışır?

Kali Tesisat Dürüst ve Kaliteli Hizmet

Hidrofor Nedir, Nasıl Çalışır? Ne işe yarar? Bütün bu sorularınızı cevaplayacağız. Fakat sizi öncesinde birkaç konuda UYARMAK istiyoruz.

Yaşadığımız hayatta pek çok meslek dalı var. Bu mesleklerin çoğunda uzman ve profesyonel insanlar var. Yani bu insanlarının yokluğu gibi bir sorun yok. Fakat bu insanların dürüstlük ve onur sorunu var. Tesisat alanında maalesef durum böyledir. Herkes bir bakıma işini bilir. Ama olay işini hakkıyla yapmaya gelince orada sorun yaşanır. Evinize gelip size türlü yalan söyler. Paranızı fazla fazla alırlar. Bunu o kadar profesyonel yaparlar ki siz de işi bilmediğiniz için gönül rahatlığıyla parayı verirsiniz. İŞTE biz de bu onursuz insanların yaptığı hileleri yazdık. Aşağıdaki yazıdan bunları okuyunuz. Okutturunuz. Çevrenize yayınız. Çünkü çok yararını göreceksiniz.

Ustaların yaptığı hileler

Hidrofor Nedir, Nasıl Çalışır?

Mekanik tesisat alanının sıhhi tesisat kısmında karşımıza çıkan hidrofor önemli bir malzemedir. Hidrofor binaların su ihtiyaçlarında şebeke basıncı ve su miktarları yeterli olmadığı zamanlarda kullanılır ve gerekli debiyi ve basıncı oluşturan pompa gibi düşününüz.

Şirketimize hidrofor nedir, nasıl çalışır diye sorusunun teknik bir tanıtımı şudur.

  1. Düşük basınçlı bir akışkanı şehir şebekesinden ya da belli bir rezervuardan alır.
  2. Sonrasında gerekli basınç ve debide kullanıma sunar.
  3. Sonuç olarak işletimini kendisi otomatik olarak gerçekleştiren pompa sistemlerine denir.
hidrofor-nedir-nasil-calisir
Hidrofor nedir nasıl çalışır

Hidrofor Çalışma Prensibi

Şebeke sularının yetersiz olduğu durumlarda hidroforlar otomatik olarak devreye girer ve kullanıcıyı yormaz. Bununla birlikte hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır.

Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Ama öncesinde kapalı depo su tankına su verilmelidir. Çünkü su ile orantılı hava basıncının artması gerekir.

Bundan sonra depoda artan su sayesinde basınç da artacaktır. Bir de depo üzerine konulan manometre suyun basıncını ölçer. Belli bir seviyede dolan depo sayesinde binalarda açılan herhangi bir çeşme suyunun basıncını anında düşürmektedir. Fakat şunu da unutmayın. Depoyu tamamen doldurmanız tehlikelidir.

Bundan sonra da kompesor yardımı ile hava elde edilir. Kompesor – basınç otomatiği sayesinde basınç düştüğü an – otomatik olarak devreye girer.

Hidrofor suya istenilen basıncı vermeli ve ihtiyaca göre tercih edilmelidir. Su tankı ve pompadan oluşmayan hidrofor depo üzerine monte edilen yardımcı elemanlar ile istenilen kolaylığı sağlamaktadır.

Tank içindeki basınç hidroforun bulunduğu sisteme göre düşmektedir. Velhasıl otomatik olarak devreye giren hidrofor sonrasında belirlenen basınç seviyesine geldiğinde de otomatik olarak kapanır.

Hidroforun Yardımcı elemanları(Hidrofor Nedir, Nasıl Çalışır?)

  • Manometre; suyun basıncını kontrol etmek için depo üzerine monte edilir.
  • Seviye elektrodu: Amacı su seviyesini kontrol eder. Depoda bulunan suyun belirtilen ayarın altına düştüğü anda su takviyesi yapar.
  • Çek Valf: Su çıkış yerine takılarak su basıncının düştüğü anlarda suyun tekrar akmasına engel olur.
  • Basınç anahtarı: Hidrofor tankının basıncına göre açılıp kapanmasını sağlar.
  • Şiber (Küresel Vana): Suyun akışını durdurmak için kullanılır.
  • Selenoid Vana: Tankın hava takviyesini sağlamak için suyun seviyesini kontrol eder.
  • Güvenlik Vanası: Depoda bulunan fazla basıncı dışarı atar. Böylelikle depoya gelecek herhangi bir zararı önler.

Hidrofor Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hidrofor almayı düşünüyor iseniz öncelikle yetkili kişilerden destek almanızı tavsiye ederiz.

Alacağınız hidroforu verimli bir şekilde kullanmak için;

  • Bina yüksekliği ve daire sayısı
  • Deponun yeri ve konumu
  • Binada bulunan su tesisatındaki yatay ve dikey borular
  • Su tesisatında buluna suyun sürtünme katsayısı

Gibi etkenlere dikkat etmelisiniz. Bu konuda sizlere teknik destek sağlayan yetkililer gerekli incelemeleri ve testleri yaptıktan sonra sizin için en uygun olan hidrofor için yardımcı olmaktadırlar.

Hidrofor Çeşitleri Nelerdir?

1-)Otomatik Hava Şarjlı Hidroforlar;

Konutlarda kullanabilirsiniz. Ayrıca küçük sanayi tesislerinde de kullanılmaktadır. Bu hidroforlar hava şarjı aparatı sayesinde havayı kendileri temin ederler.

Bu hidroforlar şebeke suyunun yeterli basıncı olduğu zamanlarda bypass ile doğrudan şebeke suyunu tesisata vererek hidroforu devre dışı bırakır. Otomatik hava şarjlı hidroforların su emiş güçleri de oldukça iyidir.  Özetle bütün su pompalarında kullanılabilirler.

2-)Hava Kompresörlü Hidroforlar

Kompresörlü hidroforlar genellikle büyük işletmelerde ve endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Otomatik hava sağlayan hidroforların yetersiz kaldığı durumlarda kompresörler hava desteği sağlanmaktadır. Ancak bu hidroforlar da fazladan kompresör maliyeti bulunmaktadır.

3-)Membranlı Basınç Dengeleme Tanklı Paket Hidroforlar

Paket tip hidroforlar da bulunan küçük hacimli membranlı basınçlı tanklar birkaç litreden 25 litreye kadar farklı hacimlerde kullanılmaktadır.

Bu tankların amacı su membranı şişirir ve gaz hacmini devreyi kesme basıncına kadar sıkıştırıp elektrik motor devresini açar ve sistemi durdurur. Bu sistemin avantajı ise ucuz olması ve az yer işgal etmesidir.

Ayrıca yangın hidroforu olarak da kullanılan membranlı hidroforlar 1-2 dairelik konutlardan 30-40 dairelik apartmanlar için de ideal bir hidrofordur. Çoğunlukla da konutlarda kullanılmaktadır.

Umarım yazımız sizin için faydalı olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Content is protected !!