Su Kaçağı Tespiti

Plastik Su Borusu Tamiri Nasıl Yapılır?

Kali Tesisat ile Tesisat Çözümleri

Evinizde ya da iş yerinizde plastik su borusu mu patladı? Plastik su borusu tamiri nasıl yapılır? Bu ve bunun gibi soruların cevabını aşağıda bulacaksınız. Fakat bu yazımıza geçmeden önce size birkaç uyarı yapmak istiyoruz.

Pek çok şirketin aksine biz dürüst ve iş garantili hizmet esas alırız. Çünkü insan parayı her şekilde kazanır. Fakat itibarı kolayca kazanamaz. Sizin evinize gelip sizi kandırmak isteyen insanlara kanmayın. Bu kandırma taktiklerini buradan okuyunuz. Emin olun çok faydasını göreceksiniz. Çünkü biz bu sektörde böyle insanlara sıklıkla rastlıyoruz.

 

Plastik Su Borusu Tamiri Nasıl Yapılır?

Plastik su borusu tamiri yaptırmadan önce sorunun tespit edilmesi gerekir. Böylelikle plastik su borusunun çatlak olduğu yeri tespit ederiz ve sonrasında çözüm için farklı yolar kullanırız.

Su sızdıran borular, tamir etmezek binamıza aşırı derece zarar verir. Bir usta beklerken, epoksi macun ya da boru kelepçeleri gibi malzemelerle boruları geçici olarak onarabilirsiniz. Boruyu tamir ederken, işlemi daha rahat yapmak için bir kayma kaplini kullanın. Ne yaparsanız yapın, suyu kapattığınızdan emin olun. Böylece borularınız çalışırken size sıkıntı çıkarmaz. Peki Plastik Su Borusu Tamiri Nasıl Yapılır? Bu yöntemleri yazalım.

1.Yöntem: Su Kaynağını Kapatma

1.Su Vanasını Kapatma

Evinize gelen su vanasını saat yönüne doğru çevirin. Böylelikle evinizdeki su sızıntısı kısa süreli olarak durmuş olur. Dairelerde çıkışta sağ tarafta yer alan su vanasını komşunuzunki ile karıştırmamaya dikkat edin. Acil bir durumda Kali Tesisat’tan destek alabilirsiniz.

İpucu: Sızıntı sadece bir tahliye borusundaysa, vanayı kapatmanıza gerek yoktur.

2.Suyu boşaltmak için su sızdıran borunun bağlı olduğu muslukları açın.

Dairenizde açık hava hortumu borusu veya borunun gittiği en alçak musluğu açarak suyu tahliye edin. Su sızıntısı belirli bir armatüre giden bir boru üzerindeyse, tahliye etmek için o musluğu açın.

3.Borudaki sızıntı olan yeri kurutun

Suyun tamamı su borularından boşalttıktan sonra sızıntının etrafındaki alanı tamamen kurutmak ve silmek için bir temizlik bezi kullanın. Bu şekilde sızıntı olan boru üzerinde çalışırken daha rahat hareket edeceksiniz.

Sızıntının az da olsa akmaya devam etmesi durumunda sızıntının altına bir bez veya kova yerleştirin.

2.Yöntem: Geçici Düzeltme İçin Epoksi Macun Uygulama

1. Lateks veya nitril eldiven giyin.

Lateks veya nitril eldiven giyin. Epoksi macun, onunla çalışırken ısınır. Bundan dolayı çıplak ciltte acıya neden olur. Eldivenlerin yeterince ince olduğundan emin olun. Epoksi macunu her kullandığınızda eldiven giyin.

Lateks veya nitril eldivenleri herhangi bir nalburdan veya internetten temin edebilirsiniz.

2.Epoksi macunu elle karıştırın

Epoksi macunu elle karıştırın. Tüpten küçük bir epoksi macun topu sıkın ve parmaklarınız arasında yoğurun. Daha koyu olan epoksi, etkili olabilmesi için daha hafif dış kısımla karışacaktır. Macun tam olarak bir açık gri renge sahip olduğunda, yoğurmayı durdurun.

Sıhhi tesisat epoksi macunu nalburdan satın alabilirsiniz.

 

3.Macunu sızıntı olan alanın etrafına sürün.

Macunu sızıntı olan alanın etrafına sürün. Macunu borunuzdaki sızıntı olan yerine iyice yedirin). Macunun kenarlarını sızıntı olan boruda adeta su geçirmez bir conta oluşturur.

Epoksi macun, sızıntı yapan boruların yanı sıra derzlerde de işe yarar.

4.Suyunuzu vanadan açmadan önce 5-10 dakika macunun kurumasını bekleyin.

Suyunuzu vanadan açmadan önce 5-10 dakika macunun kurumasını bekleyin. Epoksi macun karıştırıldıktan sonra, hızla kuruyacaktır. Katılaşabilmesi için macunu en az 5 dakika bekletin. Epoksi kuruduktan sonra suyunuzu tekrar açabilirsiniz.

Epoksi macun geçici bir onarımdır, bu nedenle ertesi gün borunuzu tamamen değiştirdiğinizden veya Kali Tesisat ile iletişime geçtiğinizden emin olun.

3.Yöntem:Küçük Sızıntıları Kelepçe ile Sıkma

1.Borunun sızdıran yeri ile aynı büyüklükte bir boru kelepçesi satın alın.

Borunun sızdıran yeri ile aynı büyüklükte bir boru kelepçesi satın alın. Boru kelepçelerde, lastik contalar vardır ve borunuzda küçük bir sızıntıyı engellemek için sıkı bir conta oluşturur. Bunları yerel nalnurdan veya internetten satın alabilirsiniz, ancak aynı boyutta ve en azından sızıntı yapan boru ile aynı uzunlukta bir boru kelepçesi satın aldığınızdan emin olun, böylece sabitlediğinizde sıkıca oturtursunuz.

Su kelepçeleri plastik veya bakır borular üzerinde işe yarar.

2.Borudaki lastik contayı sızıntı ile aynı seviyeye getirin.

Borudaki lastik contayı sızıntı ile aynı seviyeye getirin. Kauçuk conta, kelepçenin içindeki borunun su geçirmez olmasını sağlayan dikdörtgen bir parçadır. Lastik contayı sızıntıyı tamamen kesecek şekilde borunuzdaki deliğin üzerine yerleştirin. Sızıntı borunun altındaysa, kelepçeyi sabitleyene kadar aynı yerinde tutmaya özen gösterin

Kauçuk contalı bir boru kelepçesi, sızıntı olan boruyu bir usta yardımı ile değiştirene kadar bir sızıntıyı geçici olarak kesmenin mükemmel bir yoludur.

3.Kelepçeyi contanın etrafına takın ve cıvataları iyice sıkın.

Kelepçeyi contanın etrafına takın ve cıvataları iyice sıkın. Borunuzun etrafındaki kelepçeyi sızıntının olduğu yere gelecek ve sıkıca oturacak şekilde kapatın. Kelepçe ile verilen cıvataları deliklerden geçirin. Somunları bir cıvata kullanarak cıvataların altına sabitleyin. Kelepçe yerinde kalana ve daha fazla dönmeyene kadar cıvataları sıkmaya devam edin.

Uyarı: Kelepçeler yalnızca geçici bir düzeltmedir. Boruyu değiştirmeniz veya sizin için değiştirmek üzere bir tesisatçı ile iletişime geçmeniz gerekir.

4.Yöntem: Sızıntı yapan yere kayma bağlantısı takma (Plastik Su Borusu Tamiri Nasıl Yapılır?)

1.Borunun büyüklüğüne ve görünüşüne uyan bir kuplaj alınız.

Borunun büyüklüğüne ve görünüşüne uyan bir kuplaj alınız. Slip kaplinler, 2 farklı boruyu birbirine bağlayan ufak, su geçirmez malzemelerdir. Kaydırmalı kaplin, sabit olması gereken boru ile aynı büyüklüğe sahiptir ve sızıntıyı kesebilmeniz için yeterli bir uzunluğa sahiptir. Kalplin almadan önce, bunun plastik veya bakır gibi borunuzla aynı malzeme olduğundan emin olun.

Kayma kaplinlerini yerel nalburdan satın alabilirsiniz.

Kayma kaplinleri borularınızı sabitlemek için kalıcı bir çözüm olur.

2.Sızıntı yapan borudaki bağlantısının mesafesini işaretleyin.

Sızıntı yapan borudaki bağlantısının mesafesini işaretleyin. Kayma bağlantısını, bağlantıyı her iki taraftan uzayacak şekilde borunuzdaki sızıntı yapan noktayı içine alacak kadar tutun. Kayma yerinin sonunda borunuza bir çizgi çizmek için bir tahta kalemi veya tebeşir kullanın. Bu, kuplajın tam olarak yerine oturabilmesi için doğru boruyu kesmenizi sağlayacaktır.

3.Borunuzdaki sızan yeri kesmek için varsa bir boru kesici kullanın.

Borunuzdaki sızan yeri kesmek için varsa bir boru kesici kullanın. Boru kesiciler, boruları çevirirken bir boruyu çok kolay bir şekilde parçalara ayıran küçük aletlerdir. Bu aletinizin bir kenarını daha önce işaretlediğiniz yerin iç tarafına (2,5 cm) yerleştirin ve cihazın alt tarafındaki vidayı iyice sıkın. Boru kesiciyi borunun etrafında 360 derece döndürün ve vidayı tekrar iyice sıkın. Boru kesiciyi sızıntı yapan yerden tam olarak doğru bir şekilde kesinceye kadar döndürmeye ve sıkmaya devam edin. Daha önce işaretlediğiniz diğer yerden aynı işlemi tekrarlayınız.

Boru kesicileri yerel nalburdan satın alabilirsiniz.

Boru kesiciler metal ve plastik borular üzerinde işe yarar.

Birtakım boru kesiciler bir makas gibidir. Bıçağı borunun üzerine koyun ve yavaşça sıkın.

İpucu: Boru kesiciniz yoksa, demir testeresi de kullanın. Ancak bu bir boru kesici kadar temiz olmaz.

4.Çapak alma aletiyle borunun iç tarafını ve dış tarafını güzelce kazıyın.

Çapak alma aletiyle borunun iç tarafını ve dış tarafını güzelce kazıyın. Çapak alma aracı, kesme işlemini gerçekleştirdikten sonra yeniden şekillendirmeye yardımcı olmak ve borunun iç tarafını ve dış tarafını kazımak için kullanılan özel bir araçtır. Elinizle boruyu sabit tutun ve çapak alma aletinin bıçak kenarını borunun içine iyice yerleştirin. Çapakları rahatça temizlemek için borunun iç tarafını aletinizle kazıyın. Çapak alma aletini borudan çıkarın ve dış kenarı kazıyın.

Çapak alma araçlarını Koçtaş  gibi yerlerin su tesisatı bölümünde satın alabilirsiniz.

Gelecekteki sızıntıları önlemek için kesme borusunun her iki tarafını çapaklardan arındırın.

5.Kayma kuplajını borunuzun uçlarına kaydırın.

Kayma kuplajını borunuzun uçlarına kaydırın.Bağlantınızı alın ve bir ucu borunuzun bir tarafına kaydırın. Bağlantı borusunu, kestiğimiz borunun diğer tarafıyla hizalamak için yeterince itin. Kaplinin diğer ucunu boru ile hizalayın. Sonra 2 boru kaplinle bağlayabilecek şekilde çekin. Kuplaj boruları bir arada tutar. Böylece aralarında su akar. Bazı kaplinler, bunları elle veya bir anahtarla sıkmanıza neden olur. Ek adımlar olup olmadığını görmek için ambalajın üzerindeki talimatları dikkatle izleyin.

 

Plastik Su Borusunun Delinmesinin Nedeni

Yapılan işçiliğin kalitesiz oluşu, borunun delinmesi için bir neden olur. Hatalı üretim sonucu plastik boru kaynağı, ilk zamanlarda sorun çıkartmasa da ilerleyen zamanda sorun çıkartır. Ek yapmak için ise PVC borunun çap olarak kesilmek gerekir. Ya da plastik boru makası yerine testere ile kesmek yaptığımız kaynağın sağlıksız olmasına neden olur.

Şebeke suyunun basıncından dolayı bu hatalı kaynak noktası zamanla su sızdırmaya başlar. Demir ya da galvaniz borular zamanla aşınmaya başlar. Suyun etkisinden dolayı paslandıkları için zaman içerisinde de yıpranır ve su sızdırmaya başlar.

Özellikle son zamanlarda ev içi tesisatlar da demir ve galvaniz boru kullanmak yasak olduğu için bu olay eski yapılar için geçerli olmaktadır. Evinizde bir tadilattan dolayı duvara, zemine ya da tavana matkap ile bir ustanın açtığı bir delik yanlışlıkla da olsa plastik su borusuna denk gelerek boruların delinmesine neden olur.

Kalitesiz plastik su boruları zaman içerisinde çatlamalardan dolayı su sızdırmasına neden olabilir. Mevcut çatlak ise kılcal boyuttadır. Bu tarz durumlarda sorunu hemen fark etmek pekte mümkün değildir. Genellikle sızdırma miktarı az olduğundan dolayı geç fark edilmektedir. Bu duruma da gizli su kaçağı denilmektedir.

Plastik Su Borusu Tamiri Nasıl Yapılır? ( Ayrıntılı Tarif)

 

 

 

plastik-su-borusu-tamiri

Yukarıda saydığımız yöntemlerden biri ya da bir kaçı sonucu evinizde su kaçağı söz konusu olabilir. Bu durumda da strese girip çözüm yolları ararsınız. Sonuç olarak bu durumun tamiri için tadilat çıkar düşüncesi ve evin inşaat haline gelmesi gibi durumlar olacağı düşünülmektedir.

Peki plastik su borusu tamiri nasıl yapılır? Şimdi dilerseniz hep birlikte yazımızın devamını okuyalım.

  • Söz konusu kaçağın yeri PVC boru tamiri için tespit ederiz.
  • Ardından ana su vanasını kapatırız.
  • Sadece çalışacak kadar bir alanı kırarız.
  • PVC boru makası ile mevcut plastik su borusunun delik olan kısmını keseriz.
  • Kesim işleminden sonra plastik su borusu kaynak makinesi ile her iki ucundan eritiriz.
  • Eritme işlemi kritik olduğundan eritme az olursa borular birbirini tutmaz. Fakat fazla da olmamalıdır. Çünkü fazla olduğunda  borular yanar ve borunun çapının daralması da söz konusu olabilir.
  • Eritme işlemi bittikten sonra maşon takarız. Çünkü bu en sağlıklı yöntemdir.
  • Diğer bir yöntem ise, deliğin olduğu yer bir ısıtıcı yardımı ile ısıtırız.
  • Hemen ardından bir parça plastik boru eritin.
  • Deliğin olduğu yere tutun. Fakat bu çözüm ilerleyen zamanda tekrar sorun çıkarır. Bu nedenle en sağlıklı yöntem boruları keserek araya maşon koymaktır.

Şunu da belirtmeliyiz ki piyasada plastik boru çatlak kimyasalları bulunmaktadır. Bu kimyasallar tesisat içerisine gönderilerek deliklerin kapanmasını sağlar. Fakat biz bu yöntemi sadece ısıtma sistemleri için kullanmaktayız. Delik tamir kimyasalı, şebeke suyunun içinde bulunması sağlıklı bir yöntem değildir.

Evinizde bu tür sorunlar ile karşılaşıyor iseniz firmamızı arayabilirsiniz. Biz kaçağın yerini özel cihazlar ile tespit etmekteyiz. Bu işlem yapılırken gürültü dahi çıkmamaktadır. Kaçak tespitinden sonra sadece küçük bir alanı kırarak tamir işlemini gerçekleştiriyoruz.

Delinen su borusu tamiri için 0542 634 5537 / 0532 631 5537 numaralarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.Plastik Su Borusu Tamiri Nasıl Yapılır? Su kaçağını nasıl açarsınız? Bu gibi sorular ve diğer tesisat hakkında aradığınız her şeyi bu sitede bulacaksınız. Kali Tesisat bir markadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Content is protected !!